Το πινέλο είναι ένα από τα πιο κλασικά ανδρικά αξεσουάρ.Το 1950 οι Γάλλοι εφύηραν το πινέλο με λαβή,το ονόμασαν blaireau ή αλλιώς badger και τα δύο στα ελληνικά σημαίνουν ασβός.Η ονομασία προήλθε από το γεγονός ότι οι πιο ακριβές βούρτσες φτιάχνονταν από τρίχες ασβού,ενώ οι πιο φθηνές από τρίχες αγριόχοιρου ή αλόγου.       Τα πλεονεκτήματα του πινέλου είναι ότι κάνει αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας.Δηλαδή δημιουργεί πλούσιο αφρό,αφού κατά την διάρκεια της ανάδευσης εισχωρεί αέρας στον αφρό.Κάνει τα γένια μας απαλά.Τα ανασηκώνει από το πρόσωπο για ένα καλύτερο ξύρισμα.Ανοίγει τους πόρους του δέρματος καθώς η θερμότητα μεταδίδεται μέσω της βούρτσας.Κάνει ελαφρύ peeling στο πρόσωπο και διώχνει τα νεκρά κύτταρα.
Τα πινέλα δημιουργούνται από τέσσερα είδη τρίχας

1)  Ασβού

2) Αγριόχοιρου

3) Συνθετικά

4) Αλόγου

Πινέλο με τρίχες ασβού

Οι τρίχες ασβού χρησιμοποιούνται εδώ και δύο αιώνες στην κατασκευή πινέλων.Η τρίχα ασβού είναι η πιο δημοφιλής αλλά παράλληλα και η πιο ακριβή σε αγορά πινέλου.Η τρίχα του πινέλου είναι μαλακή κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα άλλα πινέλα.Επίσης τα πινέλα αυτά στις πρώτες χρήσεις έχουν μία δυσάρεστη μυρωδιά αλλά αυτή φεύγει μετά τα πρώτα ξυρίσματα.Στα πινέλα με ασβό είναι απαραίτητη μία βάση γιατί πρέπει να στεγνώνει ανάποδα.Η θερμοκρασία του νερού είναι ένας σημαντικός παράγοντας διατήρησης ειδικά του πινέλου με τρίχα ασβού.Βουτάμε το πινέλο μας σε ζεστό νερό πριν ξεκινήσουμε το ξύρισμα.Αυτό θα επιτρέψει στην τρίχα του πινέλου μας να μαλακώσει και να κάνει καλύτερη κατανομή αφρού.

Πινέλο με τρίχες αγριόχοιρου

Οι τρίχες από αγριόχοιρο είναι πολύ πιο σκληρές από εκείνες του ασβού και όχι τόσο φιλικές με το δέρμα του προσώπου μας.Θεωρούνται εξαιρετικά καλές στη δημιουργία αφρού,λόγο της σκληρότητας τους.Με την χρήση βέβαια οι άκρες μαλακώνουν και αποκτούν πιο μαλακή αίσθηση στο δέρμα αλλά δεν γίνονται ποτέ μαλακές όσο ένα πινέλου ασβού.

Πινέλο με συνθετικές τρίχες

Τα συνθετικά πινέλα έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια.Κατασκευάζονται από νάιλον ή από συνθετικές ίνες.Τα συνθετικά πινέλα έχουν το πλεονέκτημα ότι φθείρονται λιγότερο από την καθημερινή χρήση,στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα είδη πινέλων.Είναι πιο οικονομικά γιατί χρειάζονται την μισή ποσότητα κρέμας για την επιθυμητή ποσότητα αφρού.Οι τρίχες τους είναι ακόμα πιο μαλακές και από την τρίχα ασβού.

Πινέλο με τρίχες αλόγου

Οι τρίχες αλόγου είναι πιο λεπτές και απαλές από τις τρίχες του αγριόχοιρου και λίγο πιο σκληρές από τις τρίχες ασβού.Δεν συγκρατούν τόσο νερό όσο οι άλλοι τύποι πινέλων.Οι τρίχες του συνήθως προέρχονται από το βούρτσισμα και το χτένισμα του αλόγου.
Αν το πινέλο χρησιμοποιείται πολύ καιρό και ξαφνικά ξεκινήσει να μαδάει,τότε αιτία είναι η κακή φροντίδα του. Το πινέλο πρέπει να καθαρίζεται σωστά και συστηματικά.

Ένα καινούργιο πινέλο πάντα μαδάει.Συνήθως ένα ποιοτικό πινέλο θα σταματήσει το μάδημα μετά από 10-15 χρήσεις.Τα πινέλα χαμηλής ποιότητας όμως δεν σταματάνε σχεδόν ποτέ να μαδάν.

Σχολιάστε

*

Your email address will not be published.